Att NIS vågar ta steg bort från sin säkerhetszon är riktigt roligt. Men vissa val gör att jag funderar på varför?
The Princess Guide såg vid en första anblick ut att bli ett typiskt hack n slash spel i grottor. Skapa trupper med en ledare och sedan beroende på fienderna så anpassar du vilka trupper du hyr in för att med lätthet kunna vinna enkelt.
Vad som mötte mig var istället ett spel uppdelat i fyra delar. En del för varje Prinsessa som du som spelare ska ”guida”. Mitt val föll på drakprinsessan Alpana. Eftersom hon var hälften drake med vingar och svans var valet väldigt lätt då de andra bara är människor.
Hade jag vetat att hon var religöst blind troende till Kamara Faith hade jag troligen inte valt henne. Då religion och jag inte går ihop på ett bra sätt. Visst har denna religion några roliga anekdoter ”Om du delar med dig av ditt bröd och de vägrar äta? Kör ned det i halsen på dem med våld!”. Omtänksam och väldigt krävande på samma gång. Synsättet ”slå dem på ena kinden men kyss dem på den andra” beskriver religionen på ett bra sätt.
Spelmässigt blir det problem när jag startar. Min trupp är väldigt liten på skärmen, eller rättare sagt förutom min trupp med enheter så syns knappt någonting annat. Markering med vänlig enhet och fiende som vill skada dig är nog bland det sämsta jag sett i spelväg. Jag kan i lugn och ro spatsera runt på banan bara för att plötsligt börja ta skada då en fiende som jag inte såg har smugit sin in bland mina trupper och anfallit mig.
En klarare fiendebild som inte utgår ifrån att man kollar på mini-kartan uppe i högra hörnet för att se vart fienderna befinner sig hade varit väldigt trevligt.
Att Alpana eller hjälten som du skapar inte har någon stun eller knockback i sin vanliga attakkombination är irriterande då fiender enkelt mitt i ett av dina anfall kan attackera dig och deras attacker har alltid högst prioritet så om du bara har 6HP kvar i hälsa och attacken träffar? Game Over, försök på nytt med samma förutsättningar som när du startade banan eller ladda om ”uppdraget”.
Du kan anlita fler generaler som har olika trupper att anlita. Detta kräver pengar och du kan skapa den truppkombination som du själv vill med de enheter som går att hyra. Jag gillar upplägget och det känns igen från Disgaea där olika enheter har olika förmågor och är bra på olika saker.
Det största problemet med The Princess Guide är att man i dialoger verkar ha att göra med individer som alla har enormt bråttom. Så bråttom att man verkar inte kunna avsluta dialogen snabbt nog. Att se dessa porträtt i olika format utefter scenario stå och skaka upp och ner dubbelt så snabbt som vad någon människa någonsin kan skaka? Jag mår illa av att se det och måste fokusera på endast att läsa texten. För mig är detta ett katastrofalt misstag som förstör all glädje med att läsa dialog. Alltså faller berättelsen bort för mig, vad som gör det ännu värre är att i vissa få scener så skakar de inte alls eller håller en normal hastighet. Att variera dessa tre är inte bra.
Jag fullständigt älskar att NIS tar steget bort från vad de är vana vid och spelet är förutom dålig markering av fiender och hoppande och skuttade i dubbel hastighet i dialogerna riktigt intressant. Jag bara önskar att de hade kanske valt att fokusera på hjälten (spelaren) och tagit upp denne till det status man har i början av spelet. Att som ”nationens hjälte och bäste stridsexpert” bli fråntagen sin tjänst och få uppmuntringen ”lär ut något av dina kunskaper så kanske du hittar dig själv” till just en av de fyra prinsessorna som du kan välja mellan känns sådär.
I vissa dialoger och även när du styr prinsessorna i strid kan du ”uppmuntra eller aga” dem. Beroende på vad och när du väljer detta så växer prinsessorna. Men jag förstår inte riktigt systemet, då jag en gång valde att ”aga” Alpana, varefter hon blir nedstämd men skärmen berättar att hennes attackstyrka har ökat?
The Princess Guide är ett trevligt experiment som faller på några få men otroligt viktiga grundsaker, fiender måste markeras på ett bättre sätt och dialogens hoppande och skuttande kan inte fortsätta. Konceptet med att man ska uppfostra en prinsessa är intressant men sättet som man gör det på kunde ha varit så mycket bättre.