• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

Deculture

För fans, av fans

  • Recensioner
  • Artiklar
  • Information
    • Annonsera på Deculture
  • Skriv för Deculture

Dragon´s Crown

Playstation 3, Playstation TV, Playstation Vita

Det går knappt en sekund innan någon nämner sexism när man läser om Dragon´s Crown. Problem eller inte så väljer jag att bortse från detta och fokuserar på vad som är viktigast: Spelet.

En tillbakagång till storhet

Beat em up-genren, att gå omkring i en 2d-värld och slå motståndare sönder och samma var en genre som var populär när jag växte upp. Final Fight, Guardian Heroes, Streets of Rage för att nämna några välkända serier. När 3d kom med Nintendo 64 och Playstation så försvann genren, ett par försök gjordes men de misslyckades fullständigt då den gamla känslan försvann.

Med den korta historielektionen är det därför dags att med spel som Double Dragon Neon och framför allt Dragon´s Crown ge genren den status som den förtjänar: Otroligt tillmötesgående och underbart att spela.

Vanillaware gör spelet rättvisa med sin otroliga känsla för design och skapar ett vackert universum som jag flera ggr bara finner mig förlorad i. Jag vandrar genom skogar, rider på mattor eller slåss mot mörka trollkarlar. Detta är nog det vackraste spelet jag sett på år och dagar. Att Amazonen bär höftskynke och BH endast och visar upp sin muskulösa kropp stör mig inte nämnvärt, ej heller att Sorceress bär väldigt avslöjande kläder. Då är jag mer fascinerad över att Vanillaware lagt ner tid att återskapa detaljer som att hon håller i sin hatt när hon springer.

Välj din spelstil

Något som för mig inte blev tillräckligt distinkt i spel som Final Fight var att varje karaktär trots allt hade sin något unika spelstil, jag menar Haggar var stark och långsam medan Cody var snabb. Någon större skillnad i spelstil blev det fortfarande inte. i Dragon´s Crown har varje karaktär en roll och du måste kunna spelstilen till denna roll. Att som älvan applicera gift på de starkare fienderna eller som magiker använda trollformler för att frysa fienderna skapar en viss känsla för rollen som din karaktär har.

Tyvärr har mitt internet strulat under en längre tid så jag vågar inte direkt att spela online. Då jag inte hittade några andra att spela med online ville jag inte förstöra för några andra så jag har inte haft någon chans att testa gruppdynamiken online. Men utifrån de sessioner som jag har haft offline tillsammans med AI-styrda medhjälpare som jag återuppväckt från de döda så märks det att man inte bara kan spamma sönder bråte utan man måste ha koll på sin roll i gruppen.

Störande berättarröst

När du startar upp spelet och gått igenom den valfria tutorial-läget så transporteras du till staden som agerar din hubb för äventyret. I staden kan du köpa trollformler, reparera din utrustning, väcka eller begrava de döda och bli anlitade av den lokala guilden för att utföra diverse uppdrag. Huvuduppdraget, att finna den förlorade ”Dragon´s Crown” har massor av deluppdrag, allt från att lära dig placering av alla butiker till att leta efter vissa personer. Berättarrösten som ger dig tips om vart du ska gå härnäst är trevlig och lätt att bara sitta och lyssna på. Att du kan välja samma röst som din karaktär till berättarrösten är pluspoäng. Om det inte vore för att du efter varje besök i en butik får höra samma korta meddelande som när du gick in i butiken.

I längden blir det irriterande att höra ”Du bör besöka guilden för att prata med guildmästaren” 4-5ggr eller i infinitum tills du gör det rösten säger åt dig.

Ett klassiskt spel som håller än

Dragon´s Crown är ett 2d beat em up spel som visar att genren i sig fortfarande har mycket att ge. Med skilda klasser och spelstilar tillsammans med grafik att dö för kan du spendera otaliga timmar med Dragon´s Crown. En upprepande berättarröst sänker stadsbesöken litet men när du är ute i skogen eller besöker mystiska ruiner så stör det dig inte märkvärt, du fokuserar fullt på uppdraget framför dig.

Henrik Blomgren

Frilansande webbdesigner från ett litet samhälle i Skåne. Älskar spel och spelar för att ha roligt.

© 2022 Deculture // Ett projekt av Henrik Blomgren // CC-BY-NC