Del två i Dusk-serien har kommit, har Gust lyckats med receptet denna gången eller ej?
I verkligheten så brukar de flesta jobb inom kommunen vara ganska tråkiga och alldagliga. Men om man är en av två anställda alkemister så kan även jobb för det lokala samhället vara underhållande.
Echa eller Logy?
När du ska börja spelet så får du välja mellan vem du vill spela som. Antingen spelar du som den lokal-födda Escha som drömmer om att undersöka de ruiner som flyter runt i himlen i närheten, eller som Logy som flyttat från storstan till Corseit för sitt nya jobb. Vem du väljer gör inte så stor inverkan på spelet i sig, båda jobbar ihop så du har tillgång till dem båda. Du kan se olika scener beroende på vem du valde och få höra de inre monologen denne har under de olika scenerna.
Som de tidigare Atelier-spelen till PS3 så har du även i E&L en tidsbegränsning. Allt du gör använder upp en del av den tid du har och om du inte tar hand om den väl så kan du riskera att missa saker eller inte ha tid att klara av allt du vill. Under spelets gång så får du i perioder av fyra månader åt gången ett jobb du ska klara av. Utöver huvud-uppdraget så har du även åtta mindre sido-uppdrag som kan vara bra att också klara av. Alla uppdrag är organiserade på ett rutnät med det viktigaste uppdraget i mitten av alla 25. Det mittersta uppdraget tillsammans med de åtta runt det ger belöningar när man klarar uppdrag så man får tre i rad, klarar man alla nio så visas de sexton yttre. Att klara av uppdrag ger även poäng så att ens rykte kan bli bättre vilket ger en del fördelar. Klarar man alla under en period så får du lite beröm och lite mer i max-hälsa eller liknande, dock är detta inte nödvändigt och ökningen är inte stor nog för att kännas viktig.
Frihet eller stress?
Det kan låta som att man har mycket att göra under liten tid, men under de flesta av perioderna så kunde jag klara av huvud-uppdraget och alla minde uppdrag och ändå ha gott om tid efteråt för att kunna experimentera med lite alkemi. Alla uppdrag man klarar av rapporterar man till sin chef Marion. Marion kan kan även låta en forska fram nya tekniker som kan förkorta tiden det tar att ta sig till platser eller hur bra saker man kan göra med alkemi. Detta kostar dock en del så det gäller att spara ihop tillräckligt med pengar. När det är femton dagar kvar så kan man välja att skicka in en avslutande rapport på alla uppdrag man hunnit med och gå över till nästa period, något man måste hinna med att göra innan de femton dagarna tagit slut.
Även om man inte kan se alla de “yttre” uppdragen så kan man klara av dem om man av en slump uppfyller deras krav även om man inte vet vad de kraven är. Utöver uppdragen man får från Marion så kan man även gå till Sothe som jobbar på den administrativa delen. Han kan ge en småjobb som behöver göras, som att samla vissa material eller döda vissa fiender. Att klara av dessa jobb ger lite pengar och även olika typer av godis som man senare kan använda antingen i alkemi eller för att kopiera saker man har.
Livet som en statlig alkemist
De arbeten man får har för det mesta något att göra med att hjälpa Corseit som samhälle att växa. Allt eftersom tiden går och man får mer varierande uppdrag så stöter man på väldigt många olika starka personligheter som hjälper till när man ska ut på äventyr för att slåss med monster och samla material. Vi har bland annat arkeologen Theria, skattjägaren Reyfer och ingenjören Awin. Även om de hjälper till så har de själva också mål de vill uppnå. När man är klar med huvudmålet för en period så är resten av perioden fri tid. Det är under denna tid som man kan få olika scener med alla de personer man träffar på under spelets gång, såsom lagkamrater, handelsmän/kvinnor och andra viktiga personer. Ju mer lagkamraterna är med i laget så ökar deras vänskap med en själv vilket låser upp fler scener med dem. Detta gäller dock inte Escha och Logy emellan.
I strid så kan man som högst ha sex karaktärer med sig, tre ute på fronten och tre som support. Varje attack man utför ökar en mätare man har som man kan använda för att följa upp ens attacker eller blockera en attack i någon annans ställe. Enbart Escha och Logy kan använda föremål i strid, vilka du måste ta på dig innan du sticker ut på äventyr. När du kommer tillbaka så får du tillbaka allt du använt på äventyr, vilket kostnaden för sedan redovisas i budgeten i början av nästa månad. Det är även denna budget som bestämmer hur mycket pengar du får för ditt arbete som hjälp för nästa månads arbete. Kostnaden för föremålen man använder verkar dock inte ha någon större innebörd annat än att den redovisas i budgeten.
Vackert och ödelagt
E&L utspelas i vad som verkar vara en något döende värld. Även om det på sina håll finns växtlighet så finns det även torrlaga floder, öken som sprider sig och byar som ödegivits. De olika platser man besöker ser annars väldigt bra ut på PS3:an. Musiken i spelet passar också väldigt bra till, det finns till och med olika låtar beroende på vem man valde för vissa saker. Escha har en viss stridslåt medan Logy har en annan till exempel. Skulle det vara så att man inte tycker om en viss låt (dock funkar inte detta med all) så kan man byta ut den mot en annan låt från något av de tidigare fyra spelen som finns på PS3. Det man får med i spelet till en början dock är bara några få låtar, vill man ha fler så kan man köpa via DLC. Personligen så räckte det med låtarna som man har från början.
Alkemi vinner igen
En av de saker som var föregångaren Atelier Ayeshas stora styrkor var dess frihet. Du kunde göra i stort sett vad du ville utan att vara alltför knuten till ett schema. Även om man nu har ett schema att följa så kände jag aldrig att jag var bunden i Escha and Logy, jag kände mig fortfarande fri att göra mycket av det jag ville. Grund-jobben som man måste göra går snabbt att klara av, om man efter det känner att man vill hitta på andra saker så kan man göra det. Det finns även mer bossar att slåss med och starka fiender man kan slåss med om man fyller en mätare när man är på äventyr.
De perioder där jag hann med allt viktigt, alla uppdrag och att experimentera med alkemi så mycket det gick då, kunde de sista dagarna, ibland veckorna, bli lite tråkiga då det var svårt att hitta på vad annat man kunde göra. Detta skedde dock inte så ofta och det finns småsaker man kan fylla ut tiden med, om inte annat kan man sova bort så många dagar man inte känner för att göra något med.
Om man gillade de tidigare delarna i serien så lär man tycka om det här. Alkemin är fortfarande lite på den mer nybörjarvänliga sidan, även om den har mycket att ge även för veteraner. Stridssystemet funkar bra även om mer variation bland specialattackerna hade varit att önska. Allt som allt så känns ändå Atelier Escha and Logy på det hela som ett riktigt bra spel som jag gärna rekommenderar till den JRPG-sugne.
Recension ursprungligen skriven av Andreas Månsson